Zwiedzanie i degustacja - w Goplanie

21.11.2013 r.

W czwartek (21.11) wybraliśmy się (klasa 3b i 3e) na wycieczkę zawodoznawczą do fabryki słodyczy „Goplana”. Na samym początku przebraliśmy się w specjalne kitle, aby nie wnieść na linie produkcyjne żadnych zanieczyszczeń. Później, bardzo ciekawi, udaliśmy się na teren fabryki. To było niesamowite! Mogliśmy zobaczyć, jak powstają znane wszystkim cukierki- karmelki. Obserwowaliśmy ręczne wyrabianie masy karmelowej. Dowiedzieliśmy się, jak formowany jest cukierek typu „Brando”. Zapoznaliśmy się z działaniem japońskich wag używanych do dzielenia słodyczy na porcje. Później udaliśmy się do hali, w której wyrabiana jest czekolada. Widzieliśmy wszystkie etapy jej powstawania, począwszy od czekoladowego proszku, skończywszy na opakowanych tabliczkach. Oczywiście, nie obyło się bez degustacji podczas zwiedzania. Po powrocie do szatni zmęczeni, lecz zadowoleni, zdjęliśmy z siebie kitle. Okazało się, że czeka tam na nas miła i słodka niespodzianka. Dziękujemy organizatorom i opiekunom naszej wycieczki paniom: Paulinie Hąci, Katarzynie Urbaniak, Magdalenie Głowackiej-Madajczyk i Katarzynie Wilińskiej-Jóźwiak. 

Ola Rubisz
Uczniowie