Regulamin funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 5 im. św. Jana Pawła II w Luboniu (na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS) od dnia 1.09.2021
Regulamin funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 5 im. św. Jana Pawła II w Luboniu (na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS) od dnia 1.09.2021
Regulamin funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 5 im. św. Jana Pawła II w Luboniu (na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS) - od 1.09.2021
- W Szkole Podstawowej nr 5 im. św. Jana Pawła II w Luboniu uczniowie, nauczyciele oraz inni pracownicy będą zobowiązani do przestrzegania zasad bezpieczeństwa – w związku
z zagrożeniem zakażeniem Covid 19. - Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: dezynfekcja oraz częste mycie rąk ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie zajęć i podczas przerwy, a także w dni wolne od zajęć.
- Wszyscy są zobowiązani do noszenia maseczek ochronnych w przestrzeni wspólnej (korytarze, hol). Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w maseczki do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły, gdy nie ma możliwości zachowania dystansu.
- Do szkoły mogą przychodzić uczniowie oraz pracownicy bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej lub niezamieszkujących z osobą przebywającą
w izolacji w warunkach domowych. - Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić tylko do przedsionka szkoły, zachowując zasady:
- opiekun z dzieckiem/dziećmi,
- dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
- dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
- opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: maseczki - rekomendowane maseczki chirurgiczne, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Przy wejściu do szkoły wchodzący zostają poddani pomiarowi temperatury.
- Dokonuje się przede wszystkim pomiaru temperatury przy pomocy systemu zdalnego zamontowanego przy wejściu do budynku. W przypadku użycia termometrów bezdotykowych pracownicy będą dezynfekowali go po użyciu w danej grupie.
- Po wejściu do szkoły należy bezzwłocznie zdezynfekować lub umyć ręce. Wchodzący są zobowiązani skorzystać z płynu do dezynfekcji rąk lub użyć do tego celu własnego środka dezynfekującego.
- Ogranicza się przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (tylko osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej). W każdym przypadku zobowiązane są do stosowania środków ochronnych (maseczki, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk), zachowania dystansu od innych osób min. 1,5 m oraz przebywania wyłącznie
w wyznaczonych obszarach szkoły. - Obowiązuje harmonogram tygodnia dla danej klasy, uwzgledniający, m.in.:
- godziny przychodzenia i wychodzenia ze szkoły,
- wyznaczoną, w miarę możliwości stałą salę, w której dana klasa ma lekcje,
- miejsce wchodzenia do budynku,
- korzystanie z przerw (przynajmniej co 45 minut) i miejsce pobytu w czasie przerwy,
- korzystanie ze stołówki szkolnej,
- zajęcia na boisku,
- lekcje w sali sportowej.
- W salach lekcyjnych odbywa się dezynfekcja stolika nauczyciela, ławek uczniów oraz powierzchni dotykowych.
- Sprzęty sportowe i programowe czyści się dokładnie oraz dezynfekuje.
Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp. - Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce.
- Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
- Jak najczęściej uczniowie korzystają z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu.
- Rekomenduje się organizację wyjść w miejsca otwarte, z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
- Unika się wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi,
w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy. - Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w stałych grupach uczniów oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki.
- Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci
w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji. - Pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej rekomenduje się stosowanie maseczki.
- Rodzice uczniów są zobowiązani na bieżąco aktualizować numery telefonu, adresy
i adresy e-mailowe, aby możliwy był szybki i skuteczny kontakt. - Rekomendowany jest kontakt z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość,
z wyjątkiem sytuacji zaobserwowania symptomów chorobowych, kiedy szkoła skorzysta
z kontaktu telefonicznego. - Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
- We współpracy z pielęgniarką szkolną obowiązują zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniające wymagania określone
w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
- Przy wejściu głównym wyeksponowane są numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
- Pracownicy są zobowiązani dopilnować, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos maseczką oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania.
- Szkoła zapewnia regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji oraz mydłem.
- Są monitorowane codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
- Kontrolowane jest codzienne wietrzenie sal i korytarzy, ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia bezpieczeństwa uczniom w czasie, gdy okna są otwarte.
- Przeprowadzając dezynfekcję, przestrzega się ściśle zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji, w tym czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych znajdują się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
- Na bieżąco dba się o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
- Na terenie szkoły znajdują się miejsca/pojemniki do ich wyrzucania (wg zaleceń GIS).
- Sale lekcyjne muszą być wietrzone, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.
Gastronomia
- Przy organizacji obiadów dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników, w tym środki ochrony osobistej. Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
- Osobom pracującym w stołówce zaleca się często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem, albo dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
- Korzystanie z posiłków odbywa się w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Spożywanie posiłków odbywa w miarę możliwości się w tych samych grupach
i z zachowaniem dystansu. - Konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
- W przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego
i higienicznego spożycia posiłku. - Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
- Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły
- Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.
- Wyznacza się i przygotowuje (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów infekcji dróg oddechowych.
- Pracownicy szkoły zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji lub choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie
z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę
o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112. - W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych– dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, dyrektor szkoły skontaktuje się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
- Dyrektor bezwzględnie zastosuje się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
- Po określeniu miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem, zostanie przeprowadzone dodatkowe sprzątanie, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły dyrektor zastosuje się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.
* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
Załączniki – instrukcje
- mycia rąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece
- dezynfekcji rąk
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
- prawidłowego zdejmowania maseczki
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
- prawidłowego zdejmowania rękawiczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
- wykaz produktów biobójczych
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze