Klasa 2g i frankofońska kuchnia

8.01.2015 r.

Uczniowie klasy 2g świetnie wiedzą, jak skorzystac z zalet cynamonu  i cukru waniliowego. Postanowili oni zrealizować swój plan i przygotować coś smacznego na lekcji języka francuskiego. Ponieważ decyzja, co wybrać: gaufres czy crêpes okazała się zbyt trudna do podjęcia, przygotowano jedne i drugie.W rolę cuisiniers wcielili się Konrad, Mariusz i Olga, reszta z zaciekawieniem obserwowała ich poczynania i z apetytem degustowała  słodkie wyroby z dodatkiem kremu Nutella oraz konfitury z zielonych pomidorów (przygotowanych przez mamę Konrada). Apetyczne zapachy roznosiły się w szkole, nie brakło chętnych do spróbowania znanych lub nowych smaków. Upieczone gofry i naleśniki powędrowały też na stół grupy niemieckojęzycznej klasy 2g, która wraz z pp. J. Szczodrak i J. Wojciech zaprosiła nas na spotkanie związane z tradycjami świątecznymi. 

 

 

 

Magdalena Madajczyk-Głowacka
Uczniowie