Bon appétit, czyli z francuskim w kuchni

5.11.2014 r.

Jeśli czasem czujecie smakowite zapachy roznoszące się po piwnicznych korytarzach, to może być woń smakołyków przygotowywanych przez uczniów na lekcjach języka francuskiego. Co prawda nie mamy do dyspozycji kuchni z prawdziwego zdarzenia, ale proste potrawy da się przyrządzić łatwo, wystarczy tylko dobra organizacja i pomysłowość. We wrześniu grupa z klasy 2a testowała przepis na croque-monsieur, czyli znane i lubiane tosty, w końcu października urzeczywistniliśmy zamiar zrobienia gofrów, wypieku rodem z krajów francuskojęzycznych, m.in. Belgii. Celem lekcji  były nie tylko przygotowanie i degustacja potraw, ale też utrwalenie słownictwa francuskiego związanego z kuchnią i posiłkami, poznanie elementów cywilizacji i kulinarnych tradycji  czy też kształtowanie nawyków higienicznych. Przy okazji uczestnicy  kulinarnych prób musieli współdziałać i podzielić między siebie zadania. Od czasu do czasu będziemy w podobny sposób urozmaicać nasze lekcje, jeśli tylko uczniowie będą chętni do wykonywania kolejnych kulinarnych prób. Wszak „ L'appétit vient en mangeant”!  – („Apetyt rośnie w miarę jedzenia”). Więcej na http://frankofilgim2lubon.blogspot.com/search/label/kuchnia.

Magdalena Madajczyk-Głowacka
Uczniowie